Kudüs’e Birlikte Hazırlanalım :)

Kudüs’e Birlikte Hazırlanalım :)

Selamun aleykum ve rahmetullah!

Size anlatamam,  görmeniz lâzım, demiştim hatırlıyor musunuz? Şimdi yeniden görmeye gidiyorum inşaallah. Yazarken dahi gönlümün ucunda bir tül uçuşmaya başladı. Kim bilir, kavuşunca nice olur? Evet, tekrar Kudüs’e gidiyorum. Benimle beraber bir öğrencim ve başka hanımefendiler de geliyor. Gönül Ayyıldız ile gidiyoruz. Bunun için ayrıca heyecanlıyım. Çünkü tanıdığım kadarıyla kendisi Kudüs hakkında oldukça donanımlı, dolu ve dertli bir hanımefendi. Eminim bu gidişimde bambaşka ufuklar açılacak bizlere. Allah’tan yardım diliyorum, hakkıyla görebilmek, fark edebilmek, boş dönmemek ve dönünce de gördüğüm hakikatleri unutmamak için.

Hazırlık aşamasında benden yardım isteyenler olunca ben de bir liste hazırlamaya karar verdim. Gitmeden evvel neler yapalım, neler hazırlayalım, valizimize ne koyalım, içimize neler yapalım da doğru bakışlarla oraya varalım :’)

-Valiz kısmı yazının ennnn sonunda-

Tur ve Pasaport Hakkında:

Pasaporta baş vurduktan 1 ay sonra elime geçmişti. Daha uzun veya kısa sürebilir. 10 yıllık alıp hazırda tutmak mantıklı bir hareket. Geçen sefer Hennes Tur ile gitmiştim, rehberimiz ise Sıla Tur’dan İsa Bey idi. Genel olarak memnun kaldım ama sizin beklentilerinize göre durum değişir belki de bilemiyorum. Bu kez Mihmandar Turizm ile gidiyoruz inşallah. Tur sahiplerini tanımıyorum bana emniyet veren ve bu turu tercih etme sebebim olan kişi, Gönül Ayyıldız. Turun güncel fiyatı 790 dolar, martta gittiğim ise 750 dolardı. O zaman da şu anda da daha uygun turlar var. 630 dolara kadar fiyatlar gördüm ancak yalnız hareket ettiğim için bir şekilde daha emniyetli bulduğumu ve otel mesafesi yakın olanı tercih ediyorum. Yanımda mahremim olsaydı, herhangi bir sıkıntı ile o ilgileneceği ve otel uzakta olsa gidip gelmek bana kolaylaşacağı için daha uygun turları da tercih edebilirdim. Siz bu noktada kendinize göre hareket edin.

Önce niyet ve düzen, dememiz gerekiyor.

Gittiğimiz yerin ehemmiyetini kavramak için her şeyden evvel güzelce niyet etmek, dua etmek, Kur’an okumalarını artırmak gerek. Sabah namazına dinç bir şekilde mescidde olabilmemiz için vakitli uyuyup namaza uyanmaya ve sabah namazı sonrasında uyanık kalmaya bedenimizi alıştırmış olarak yola çıkarsak, ibadet vakitlerimizde uyku sorunumuzla uğraşmak zorunda kalmayız.

Akabinde bu süreçte boş beklemeyip, bol bol belgesel izlemek, okumalar yapmak, daha evvel gitmiş insanların tecrübelerini dinlemek oldukça faydalı olacaktır. Dinleyip istifade ettiğim videoların linkini sizin için bırakıyorum:

Ne İzleyelim, Okuyalım?

Kitaplar:

1. Kudüs Ey Kudüs-Larry Collins-Dominique Lapierre

2.Kudüs Her Müslümanın Ortak Davası- Yusuf El-Karadavi

3.Arzın Kapısı Kudüs- Talha Uğurluel

İzlenecekler:

1.İsmail Hünerli Hocaefendi- Kudüs Belgeseli : Bu belgesel hayli uzun olsa da oraya gitmeden detaylı bir bilgi edinmek isterseniz tek videoda en derli toplu ve mühim bilgileri atlamadan anlatan belgesel benim için bu oldu.

https://youtu.be/Vx4zuMkk-kk

2. Kudüs’ün Kısa Tarihi- Peygamberler Şehri Kudüs – Diyanet Belgeselleri : Seri şeklinde her bölüm başka bir peygamber ve konu hakkında detaylandırarak Kudüs tarihini anlatan belgesellerin hepsini tamamlamadım ama izlediklerimin faydasını gördüm.

https://www.youtube.com/watch?v=jvdsxocKBJA

*Şunu da belirtmemde fayda var: Belgeselleri oturup başından kalkmadan dinlemeyi hedeflesem yapamazdım. Uzun gelebilirdi, sıkılabilirdim. Bunun yerine; yürürken, bisiklet sürerken, yolculuk yaparken, yemek yaparken, çamaşır katlarken, ders notlarını girerken bolca dinledim. Dolayısıyla Kudüs’e gitmeden bir nevi gitmiş oldum. Gündemimi doldurdu. Oradaki zeytin ağaçlarından tutun avlusuna, çocuklarına, ön tanışıklık ile gittim. Bunun faydası nedir, derseniz; insan oraya vardığında önce bir hâli hâkim oluyor. Birçok yere kısa bir zamanda gidiliyor. Yolculuk yorgunluğu, başka bir ülke, seyahat sırasında yaşanabilen muhtemel aksaklıklar derken; tamamen hazırlıksız gitmek (ruhen, zihnen, bedenen) çok daha verimli geçebilecek bu kutlu yolculuğu baş dönmesiyle tamamlamaya sebep olabilir 🙂 O yüzde kendi gücümüz, yaşımız nispetinde çok kendimizi daraltmadan, uydurma haberlerden, felaket tellallarından uzak durarak bilgiler edinmek, işimizi hem kolaylaştırır hem bereketlendirir.

3. Dünden Bugüne Kudüs- Taha Kılınç : Taha Bey, maşaallah sadece Kudüs meselesinde değil, bir müslümanın gündeminde olması gereken hemen hemen her mesele ile meşgul ve üretiyor. Allah razı olsun. Onun baktığı yerden de Kudüs’ü dinlemek kârlı olacaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=pUL8tNGcWXk

4. Peki Neden Kudüs? – Talha Uğurluel, Ömer Faruk Harman : Bu programı döndükten sonra dinlemiştim. Her anını dopdolu ve çok verimli buldum. Kesinlikle baştan sonra (böle böle de olsa) dinlemenizi çok isterim. Gitseniz de gitmeseniz de.

https://www.youtube.com/watch?v=Yj4oo3UImf0

5. Ruhen Nasıl Hazırlanalım? 

Kudüs’ün kıymeti, Mescid-i Aksa’dan. Mescid-i Aksa’nın böyle değerli olması Miraç’tan. Miraç denince bize kalan ise namazdır. Namaz. Mescid-i Aksa’ya varmanın ve o avluda namaz kılmanın bana en büyük hediyesi, getirisi; namazlarımı daha iyi hâle getirmesi diyebilirim. Bununla neyi kastediyorum. Oradaki namazlardan sonra, namazı sıkıştırmak, zora kalınca sünneti nadiren de olsa kılmamak, namaz kıldığım yer temizse hususi bir alan aramamak.. gibi bir takım sıradan gözüken ama aslında gevşeklik, özensizlik olan hâller, daha çok utandırdı. Daha özel hâle geldi. İnanıyorum ki gitmeden evvel namazlarıma hususi özen göstermeye başlamış olsam (kılmayan biriyse kılmaya başlamış olsa) üzerine oranın bereketi eklenince kalbinde açılacak çiçekleri, geniş yolları tahmin etmek zor değil. İlk tavsiyem namaza, namazda giydiklerimize, vakitlerine ve sabah namazı sonrasında yarım saat bir saat uyanık kalıp o vakti zikirle, Kur’an ile, dua ile geçirmeye gayret edelim.

Daha evvel namazın tadını böyle hiç özlememiştim.

Orada, zeytin ağaçları altında, taş avluda, Kubbetu’s Sahra’da.. kılmadan evvel.

6.Bol bol Kur’an okuyalım. İsra Suresi tefsirini okuyalım, çalışalım. Ah.. Ezberleyelim. Orada en çok üzüldüğüm konulardan birisi uzun sureleri ezbere bilmemek ve uzun uzun namaz kılamamak oldu. İnanın namaz sürsün istiyorsunuz ama okuduklarım kısıtlı kalıyordu. Bomboş nice şeyi ezberleyen zihnim, neden daha çok daha uzun Kur’an ezberleri yapmamıştı? Daha dolu gitmek hedefimiz olsun.

7.Arapça bilmemek de yaralayan bir meseleydi. Müslümanların dili ortaktır ancak o dili öğrenmediğim için anlaşmak, sohbet etmek mümkün olmadı. Evet hâl diliyle de paylaşılan çok şey var ama oturup konuşmak istediğim anlarda, Arapça’ yı ertelediğim her an için büyük bir keder duydum. Belki siz de niyetinize alırsınız? Bugün hemen hallolmasa bile, bu uğurda yorulmayı göze alırsınız. (İngilizce de yaygın ben onu da bilmiyorum :’) )

8.Yanımıza Ne Kadar Para Alalım?

Eh dolar kuru malum 🙂 Şöyle diyeyim, bir su 5 dolar gibi düşünürseniz piyasa hesabı yapmak kolaylaşabilir. Eğer yanınıza sizi tok tutacak yiyecekler alırsanız ve orada  hediye almak veya alışveriş yapmak istemiyorsanız (ki çok güzel el işi deri ürünler var; terlik, sandalet, çanta gibi) o zaman çok az para da yeter. Ama alışveriş yapacaksanız yanınızda 150-200 dolar rahatlıkla gider. E daha çok harcarsanız o da yetmez tabi dengeli olun 😀 Oranın para birimi Şekel. Sanırım 1 şekel 5 liraydı, o da artmadıysa. Her türlü zarardayız yani.

9.Ne Hediye Götürelim?

Gönül Hanım’ın yaptığı bilgilendirmelerde öğrendim, yabancılar çocukları gençleri uyuşturucunun türevlerine şeker, çikolata vererek alıştırmaya çalışıyorlarmış. Bu yüzden anne babalar çocukların yabancılardan şeker çikolata yemesinden yana gergin, tedirginmiş. Ya oradaki bildik dükkanlardan almalı yada sadaka vererek veya sattıkları küçük eşyalardan alarak destek olabilirmişiz. Benim gördüğüm en ihtiyaçlı yer El Halil bölgesiydi. Oraya varana kadar sadaka, zekat gibi infaklarınız için acele etmemenizi tavsiye ederim.

*Yine de hediye götürmek isterseniz balon iyi bir fikir olabilir.

10.Orada Ne Yiyelim?

İlla duymuşsunuzdur ”Falaafel”. Yememek için son güne kadar direndim son gün yedim keşke daha önce yeseydim, dedim. Nasıl diyeyim ince yuvarlak tombik pide düşünün içine nohuttan yapılan yuvarlak kızarmış toplar köfte gibi bir de hususi sosu var tahinli. Anlatırken çok güzel değil ama yiyince tadı güzel. Tabii içine 50 çeşit meze ekleniyor tercihe göre. Bilin bakalım kim sade yedi?

Çok fazla meyve sucu vardı. Taze sıkıyorlar ve tatlıcılar çoktu ama tatlıyla aram olmadığı için pek bakmadım.

11.Telefon Tarifesi ve İnternet Meselesi

Yola çıkmadan önce operatörünüz neyle müşteri hizmetlerini arayıp veya mobilden yurt dışı tarifelerinize bakarak bir yol izleyin. Mevcut tarifeniz üzerinden yola çıkmayın, paket aşımı veya ek bir ücretlendirme ile karşılaşırsınız.

Havaalanına indiğiniz gibi internet var, tur rehberinin yardımıyla hemen bağlanıyorsunuz. Otelimizde de vardı ama belli yerlerde ve genelde kesintiliydi. Şimdiki nasıldır, bilmiyorum. Zaten önemli değil, orada görecek, düşünecek, ibadet edecek bir koşturma içinde oluyoruz. Bana sorarsanız ne kadar az internet, o kadar iyi. Yine de elbette ailelerimizle haberleşmek için vs temel düzey bir limit gerekli. Yola çıkmadan halledin.

12.Valize Neler Koyalım?

Baştan söyleyeyim 🙂 Biraz titiz biriyim, siz bunun üzerinden eleyerek hareket edebilirsiniz. Biz inşaallah 1-4 Ağustosta orada olacağız. Hayli sıcak zamanlar. Buna göre bir valiz olacak.

1. Oda terliği, banyo terliği, sokak terliği (evet bana hepsi lâzım 😀 ) Uzun yürüyüşler olacak, ince spor ayakkabı da tercih edebilirsiniz ama yazın tercihim rahat bir terlik. Abdest vs için de daha kolay oluyor. Yine de siz bilirsiniz.

2.Güneş kremi, geniş şapka, güneş gözlüğü (Aslında örtü ve şapka hiç sevmiyorum ama güneş alerjim var en sıcak saatlerde dışarıda olacağız mecbur takacağım diye düşünüyorum)

3.Termos (ufak boy bir termos suyunuzu dilediğinizde sıcak dilediğinizde soğuk tutmak için faydalı olur, ilk sefer almadım pişman oldum)

4.Odalarda temiz nevresim ve havlu bulunuyor, yanıma küçük bir el havlusu alacağım.

5. Bir adet sadece odada kullanacağım namaz elbisesi, dışarıda giymek için 3-4 adet ince boydan bol elbise veya ferace. 1 adet de otel içinde giyeceğim (yemeğe inerken vs) rahat bir elbise. (Odada giydiğimle otelde in çık yapınca o bana temiz gelmez o yüzden böyle ama sizin için sorun değilse ona göre alırsınız)

6.5-6 tişört, ince birkaç çorap (yaz ama ne olur ne olmaz belki lazım olur), bolca iç çamaşırı.

7.Günlük ped, diş macunu-fırçası, deodorant, şampuan, sabun, (odada ufak şampuanlar oluyor ama rahat edemem), küçük bir lif.

8.İnce bol paça pamuklu kumaştan pantolon aslında tam pantolon değil altlık diyelim. Hani yazlık tiril tiril kumaşlar olur. Elbise altına giymek için gerekli. Güneşte, yürüyüşte astar boyu kısa kalır genelde, sıkıntı.

9.İnce birkaç parça örtü. Oda için ayrı otel için ayrı sokak için ayrı aldığımı söylememe gerek yok sanırım 😀 Bu kısım yine size kalmış dediğim gibi.

10.Sıcakta bozulmayacak ve tok tutacak yiyecekler. Kuruyemiş, poğaça, kuru meyve gibi alternatifler gün içinde acıkınca kurtarıcı oluyor. Geçen seferki otel yemeklerimizi herkes sevmişti, ben genel olarak yemek seçtiğim ve kokulardan çok kolay rahatsız olduğum için genelde fındık, hurma, muz, zeytin ile beslenmiştim. Bakalım bu sefer nasıl olacak?

11.Minik, kolay taşınabilir Kur’an, seyahat seccadesi (minicik oluyorlar, çantaya çok kolay sığıyor, ağırlık yapmıyorlar bu isimle aratabilirsiniz).

12.Günlük! İnce hafif bir defteriniz olmasını temenni ederim. Gün sonunda kendinizle konuşup kısa notlar düşmek için. Bu çok mühim bir yolculuk. Bırakın kelimeleriniz de size şahit olsun. İleride okudukça gönlünüz taşsın, durulsun.

13.Minik bir çanta telefon cüzdan koymak için. Sırt çantası veya bez bir çanta. Yanınızda taşımak istediğiniz şeyler olursa kolay taşıyabilmek için.

14.Powerbank almak yine faydalı olacaktır + Kulaklık

Eveeet sanırım bu kadar. Umarım faydalı olmuştur.

Dün ikindi gibi başladığım bu yazıyı bu gece bahçemizin serin avlusunda tamamlıyorum.

Yolculuk için heyecan içindeyim. Bana dua edin olur mu? Oradan dönerken Kubbetu’s Sahra’ya sabah namazı sonrasında dönerek şöyle demiştim:

”Geri dönmek üzere gidiyorum, buradan ayrılmıyorum.” Gerçekten dönerken niyetim tekrar o avluya varmaktı. İlk gidişimde büyük bir hayret, şaşkınlık, utanç ve pek çok ufukla doldum. Niyet ettim ki tekrar geleyim hatta ömrüm oldukça hep geleyim. İkinci gidişimde niyetim orada kaliteli içerikler üretmek, çekimler yapmak. Önce kendi öğrencilerim için sonra herkes için ilgi çekebilecek, merak edilen ve Kudüs’e bir gönül bağına sebep olacak bilgiler verebilmek. Aylardır bunun için dua ediyorum. İnşaallah gönlümdekinden daha faydalı işler yapabilirin. Sadece konuşmakla oluşan tesirdense kaydederek, çekerek, anlatmak yeni nesil için daha kalıcı ve etkileyici olabilir diye düşünüyorum. Rabbim her işimizi ihlas ile yapabilmeyi nasip etsin. Hayırlı işlerimizi bereketlendirsin.

 

Share:FacebookX
Join the discussion